התקף חרדה הינו מצב שבו האדם נתקף פחד עמוק ביחס לאיום וזאת למרות שבפועל לא קיים איום אמיתי על שלומו או רווחתו. הפחד מוביל לתחושות קשות במיוחד של חוסר אונים ואי שקט, ויוצר גם עוררות פיזית של ממש. במצב זה – שהינו שכיח מאוד: 50% מאיתנו סובלים מלפחות התקף אחד בחיים – רמת החרדה גבוהה מאוד אם כי היא נעלמת מעצמה לאחר זמן קצר יחסית.
מצב אחר הוא הפרעת חרדה. במקרים אלה סובל האדם מחרדה באופן קבוע, שבאופן טבעי משבשת את שגרת החיים במידה בלתי מבוטלת. ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה ובין המוכרים ביותר ניתן לציין את החרדה החברתית, את ה-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) וה-PTSD (הפרעת דחק פוסט טראומתית).
גם הפרעת חרדה מאפיינת לא מעט בני אדם, אבל ישנן גם בשורות טובות והן שניתן לטפל באפקטיביות בחרדה.
שיטות טיפול בחרדות
טיפול בחרדה עשוי להתבסס על תרופות ובפרט אלה ממשפחת ה-SSRI שמעלות את רמת הסרוטונין ובכך מפחיתה את עוצמת הפחד ורמת החרדה. התרופות המוכרות ביותר הן ציפרלקס ורסיטל, וישנן עוד, והמפתח להצלחת טיפול בחרדות בדרך זו הוא מציאת המינון האופטימלי (שכן עלולות להיות גם תופעות לוואי משמעותיות).
דרך נוספת לטפל בחרדה היא פסיכותרפיה, כלומר שיחות עם מטפל במטרה לזהות את שורשי החרדה ולנכש אותם מהחיים. טיפול בחרדה בדרך זו עשוי להימשך זמן רב יחסית.
שיטת טיפול נוספת בחרדות היא NLP. טיפול בחרדה ב-NLP מבוסס על שינוי האופן שבו האדם מתבונן על המציאות ומגדיר אותה לעצמו. באמצעות התמרת השפה ויצירת תקשורת שונה עם תת המודע, גורמי החרדה נראים פחות מאיימים, ובהדרגה החרדה נעלמת מהחיים. שיטות אחרות של טיפול בחרדות הן ביופידבק ו-EMDR.