מכשיר ה-MRI הוא אמצעי הדימות המשוכלל ביותר הקיים כיום, ואך טבעי הוא שכשרופא כזה או אחר מבקש לקבל תמונת מצב מפורטת ומדויקת של המוח מתבצעת בדיקת MRI של איבר רב חשיבות ורגיש מאוד זה.
עוד כדאי לדעת שאמנם ה-MRI הוא כאמור מכשיר מתקדם במיוחד (ואגב, מפתחיו, פיטר מנספילד ופול לוטרבור, זכו בפרס נובל על כך), אולם כדי שניתן יהיה להפיק את מלוא התועלת מהממצאים של בדיקת MRI מוח נדרש גם פענוח איכותי.
המקרים שבהם מופנים המטופלים לבדיקת MRI ראש (שם נוסף לאבחון מצבו של המוח בעזרת מכשיר דימות בתהודה מגנטית) הם:
* לאחר חבלת ראש – אמנם הגולגולת של בני האדם קשיחה ומסוגלת לספוג גם חבטות חזקות מבלי שייגרם נזק לרקמות המוח, במקרים של חבלה חמורה יישלח במקרים רבים האדם לבדיקת MRI מוח, וזאת גם בהיעדר נזק גלוי ונראה לעין. בפרט כך הדבר אצל ילדים, קשישים וספורטאים.
* תאונת דרכים קשה – באופן דומה למקרים הנ"ל, מאחר שכל פגיעה במוח עלולה להיות הרת גורל, מוטב לא לקחת סיכונים מיותרים ולבחון את מצב המוח באמצעות בדיקת MRI.
* סיכון מוגבר להתרחשות שבץ מוחי – שבץ מוחי הינו גורם המוות השני מבחינת שכיחותו ברחבי העולם והגורם מספר אחת לנכות מבוגרים בחצי הכדור המערבי. ברוב רובם של המקרים עוד לפני השבץ הקטלני או החמור במיוחד מתרחש אירוע שמוגדר כ"שבץ שקט" – שבץ מוחי קל יחסית שלא גורם לנזק ועל כן האדם כלל לא מרגיש שהוא עבר אירוע מוחי, אולם באמצעות MRI מוח ניתן לזהות עקבות לאותו שבץ שקט. אצל אנשים שמוגדרים כנמצאים בסיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי, בדיקת ה-MRI מספקת את המידע הקריטי הנ"ל, כלומר אם האדם אכן עבר שבץ שקט, ועל כן הוא מועד במיוחד לפורענות וחשוב שיקפיד על בריאותו על-מנת לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי חמור (בין השאר באמצעות ויתור על עישון ושמירה על לחץ דם תקין).