טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית שבה הגוף שלנו תוקף את מערכת העצבים המרכזית, כלומר המוח וחוט השדרה, ועל כן נפגעים תפקודים בסיסיים ובהם תנועה, שיווי משקל, ראייה, שליטה על הסוגרים ופעולת השרירים. ניתן לחיות עם טרשת נפוצה (שנקראת גם MS, כלומר Multiple Sclerosis) שנים רבות ולמעשה המחלה לא מקצרת את תוחלת החיים, אולם הפגיעה בבריאות חמורה, ולרוב גם הולכת ומחמירה. אבחון טרשת נפוצה נשען על בדיקת MRI וכן משמש אמצעי דימות מתקדם זה להערכת התקדמות המחלה והחרפת הפגיעה העצבית.
הסימפטומים שבעקבותיהם מתבצעת הפניה ל-MRI
טרשת נפוצה נגרמת בגלל שהמערכת החיסונית מזהה בטעות את המיאלין כאויב ותוקפת אותו. הפחתת רמת המיאלין, חומר שומני יקר ערך שמספק הגנה לסיבי עצב (אקסונים) ולהבטחת העברת זרם חשמלי ביעילות בין תאי עצב שונים, פוגעת ביכולת של המוח להעביר מסרים לאיברים שונים. ההשלכות של פגיעה זו עשויות להיות חוסר תחושה באחת הגפיים, חולשה באחד הצדדים של הגוף, תחושת עקצוץ במקומות שונים בגוף, ראיה כפולה, קושי במיקוד הראייה, עוויתות שרירים וקושי בתנועה, חוסר קואורדינציה, כאב עצבי (שמורגש כדקירות), בעיות שונות הקשורות לשלפוחית השתן ועוד. מאחר שכל הסימפטומים הנ"ל עלולים לנבוע גם ממצוקות רפואיות אחרות נדרש אבחון מדויק – כאמור על בסיס בדיקת MRI.
איזה MRI נדרש לאבחון טרשת נפוצה?
ה-MRI הספציפי לשם אבחון טרשת נפוצה הוא MRI מוח ובמקביל גם MRI של חוט השדרה הצווארי. על-מנת שאדם יוכרז כחולה MS נדרשים נגעים אופייניים למחלה זו בשני אזורים לפחות מתוך ה-4 הרלוונטיים (חוט צווארי, חומר לבן תת קורטיקלי, חומר לבן סביב החדרים וחומר לבן בגומה האחורית). מעקב לאורך זמן מבוסס גם הוא על בדיקות MRI והשוואת הממצאים לסריקות קודמות על-מנת לבחון אם צצו נגעים נוספים.