כל המידע שצריך לדעת – mri לילדים

מכשיר ה-mri הוא אמצעי דימות משוכלל במיוחד שמפיק תמונה מפורטת ומדויקת להפליא, בתלת מימד, של איברים פנימיים בגוף האדם. בדיקת mri מהווה את ההתוויה הנכונה במקרים רבים. אם נדרש דימות של איבר פנימי אצל ילדים, כמעט תמיד ההתוויה תהיה בדיקה זו. הסיבה לכך – החלופה העיקרית של האמ.אר.איי, סריקה באמצעות CT, חושפת את הנבדקים לרמת קרינה שעלולה להיות מסוכנת. אנשים מבוגרים, בדרך כלל, יכולים לספוג כמות קרינה שכזו מבלי שהדבר יסכן אותם. ילדים, לעומת זאת, רגישים במיוחד וחובה להגן עליהם מפני קרינה מייננת.

באילו מקרים מומלץ לבצע בדיקת mri לילדים?

ה-mri מדגים היטב מבנים אנטומיים ונוירולוגיים, כולל כאלה עדינים במיוחד, כפי שקיימים אצל ילדים. כמו כן ניתן באמצעות בדיקת mri לילדים לזהות ברמת הדיוק הגבוהה ביותר הקיימת כיום פתולוגיות הקשורות למוח ולעמוד השדרה. גם בהדגמת בעיות במערכת השלד והשרירים מצטיין האמ.אר.איי.

בין המחלות שהאבחון שלהן אצל ילדים מבוסס על בדיקת mri: גדילה לקויה על רקע בעיות הורמונליות, הפרעות בשמיעה, אפילפסיה, טרשת נפוצה, מומים מלידה בכלי דם במוח, מחלות שקשורות לחומר הלבן שבמוח ופגיעה מכל סיבה שהיא בארובות העיניים. במקרים מסוימים גם אבחון של פיגור או אוטיזם מחייב mri, וגם כשישנו חשד לבעיה כלשהי בעמוד השדרה סביר להניח שהילד או הילדה יופנו לבדיקה זו.

כיצד מתבצעת בדיקת mri בילדים?

מכשיר ה-mri מסוגל לספק ממצאים ברמת דיוק גבוהה מאוד. כדי שכך יהיה, על הנבדקים לשכב ללא תנועה לכל אורך הבדיקה. בדיקת אמ.אר.איי עשויה להימשך בין 30 דקות לשעה – נבדקים צעירים מתקשים מאוד לא לזוז בכלל בפרק זמן זה, ולכן בדרך כלל כדי לבצע בדיקת mri בילד נדרשת הרדמה. החל מסביבות גיל 7-8 כבר ישנה מסוגלות לשתף פעולה עם ההנחיות של הטכנאי שמפעיל את האמ.אר.איי ולפי הנתונים הספציפיים של כל ילד או ילדה, ובהתייעצות עם ההורים, מחליטים האם לבצע את הבדיקה תחת הרדמה או לא.

ילדים שעוברים את בדיקת ה-mri כשהם ערניים יכולים לתקשר עם הטכנאי ומומלץ גם שאחד ההורים ישהה בחדר כדי להרגיע את הילד או הילדה במידת הצורך. בכל מקרה בדיקות mri כרוכות באי נוחות ובשהות ממושכת יחסית בחלל סגור (מכשיר האמ.אר.איי) אבל לא גורמות לכאב משום סוג.

האם ילדים צריכים לצום לפני בדיקות mri?

חלק מבדיקות ה-mri מתבצעות בעזרת חומר ניגוד מיוחד – גדוליניום – שהופך את הממצאים לברורים יותר. בהתאם להחלטה אם להשתמש בגדוליניום או לא נקבע גם משך הצום הנדרש לפני הבדיקה. בדרך כלל נדרשת הימנעות מאכילה במשך מספר שעות.

חזרה לשגרה

אם בדיקת ה-mri התבצעה ללא הרדמה, החזרה לשגרה מלאה הינה מידית. ילדים שעברו את הבדיקה תחת הרדמה זקוקים לפרק זמן מסוים לצורך התעוררות והתאוששות, אבל בכל מקרה אין תופעות לוואי לבדיקת mri.

מה עוד חשוב לדעת על אמ.אר.איי לילדים?

מכשירי mri מספקים ממצאים מפורטים וברורים של פנים הגוף. כדי שהאבחון יהיה מדויק לחלוטין, על בסיס מלוא הפרטים, כולל אלה העדינים ביותר, נדרש גם פענוח מקצועי של הממצאים. אנשי המקצוע שמבצעים פענוח של תוצאות mri ומעבירים את המסקנות לרופא המטפל הם רדיולוגים. כשהנבדקים הם ילדים, בגלל הרגישות המובנת והעובדה שמבנים אנטומים ונוירולוגיים רבים הם קטנים, חשוב במיוחד שהפענוח יהיה מקצועי במיוחד, של נוירורדיולוג ותיק, ובמקרים רבים כדאי גם לבקש חוות דעת נוספת, כדי להיות בטוחים שהרופא קיבל תמונת מצב נכונה.

Posted in כללי, מאמרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *