בדיקת ct ראש

CT ראש

בדיקת CT של הראש (שלעתים נקראת גם CT מוח) היא אחד מאמצעי הדימות המתקדמים כשהמטרה היא אבחון מדויק ומפורט של הנעשה בתוך הגולגולת. בהתאם, מדובר בבדיקה נפוצה מאוד כשישנו חשד לפגיעה כלשהי במוח ובפרט במצב חירום שבו דימום פנימי עלול להוביל לפגיעה חמורה ואף לסכנת מוות. ישנם מצבים רפואיים נוספים שבהם ההתוויה המקובלת היא CT ראש, ועוד כדאי לדעת שבחלק מהמקרים מומלץ לבצע דווקא MRI מוח שכן בדיקה זו רגישה יותר כשיש צורך להדגים פרטים קטנים במיוחד באיבר החיוני ביותר בגופנו.

באילו מקרים מומלץ לבצע CT ראש?

כאמור בדיקת CT של הראש היא הבדיקה המומלצת במצבי חירום כשישנו חשד לדימום תוך גולגולתי, שבאופן טבעי עלול לגרום לנזק חמור במיוחד תוך זמן קצר, ועל כן ישנה חשיבות רבה למהירות האבחון. במקרים אלה בא לידי ביטוי אחד מיתרונות הסי.טי והוא שהבדיקה נמשכת זמן קצר מאוד - בין דקות ספורות ועד לחצי שעה.

בנוסף, מומלץ לבצע CT ראש במקרים הבאים:

* כשישנו חשד לאוטם בעורקי המוח

* במקרים של זיהומים, דימומים או גידולים במוח - כדי לברר את גודלם ואת מיקומם המדויק

* לאבחון מומים מולדים באיבר החשוב

* איתור (או שלילת קיומם) של זיהומים, גידולים או דלקות בסינוסים או בארובות העיניים

* כשישנו חשש לשבר בעצמות הגולגולת או הפנים

* בעקבות שבץ מוחי. בהקשר זה חשוב להדגיש כי אנשים רבים סובלים מ"שבץ שקט" - שבץ מוחי שאין לו סימפטומים חיצוניים, אולם הוא מהווה אינדיקציה של ממש לכך שהאדם נמצא בקבוצת סיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי חמור. במקרים אלה CT מוח מזהה עקבות של שבץ שקט ומאפשר להפחית את הסיכון הנ"ל

* במקרים של הידרוצפלוס (הצטברות נוזלים בתוך הגולגולת)

בדיקת CT ספציפית בתוך המוח היא סי.טי. אנגיוגרפיה - הדמיה של כלי הדם במוח במטרה לאיתור מפרצת (התרחבות יתרה של כלי דם), חסימה או דליפה, שכולן עלולות להיות מסוכנות עד מאוד.

בדרך כלל הסיבה להפניה לבדיקת CT של הראש היא כאבי ראש שהרופא המטפל לא הצליח לאתר את הסיבה להם, אובדני הכרה שאינם מוסברים או שינויים בהתנהגות ובחשיבה שמחפשים את המקור להם.

מתי MRI מוח עדיפה על CT מוח?

בדיקת CT ראש אינה מתאימה לאבחון או שלילת דלקת קרום המוח, ועל כן אם החשד הוא שהאדם סובל ממחלה זו, תועדף בדיקת MRI.

גם אצל ילדים לרוב תועדף בדיקת MRI מוח, כשבמקרים אלה יש לכך 2 סיבות: ראשית, במהלך בדיקת CT הנבדק חשוף לקרינה מייננת. אמנם רמת הקרינה של CT מוח נמוכה יחסית, והתועלת רבה מהסיכון, אולם כשמדובר בילדים גם רמה נמוכה של קרינה עלולה להיות מזיקה ועל כן מוטב שלא להסתכן אלא לבצע MRI, מה גם שאמצעי דימות זה מתאים יותר להדמיית המבנים האנטומיים הקטנים והמורכבים שבמוח הילדים.

כיצד מתבצעת בדיקת CT של הראש?

בדיקת CT של הראש מתבצעת כשהנבדק שוכב על מיטה, ללא תזוזה, והמיטה מחליקה אל מכשיר הדימות. סורק מיוחד נע במעגלים מתוכננים מראש סביב הראש ושולח קרני רנטגן משלל זוויות (שגם הן כמובן נקבעו מראש) ובסך הכל מתקבל אוסף צילומי רנטגן שביחד מספק תמונה מפורטת ומדויקת של פנים המוח.

הבדיקה כאמור נמשכת זמן קצר למדי, לא כרוך בה כאב והחזרה לשגרה מהירה (נדרשת המתנה של כ-30 דקות על-מנת לוודא שאין תופעות לוואי).

למה הפענוח של סי.טי. ראש כל כך חשוב?

המוח הוא מרכיב קריטי בחיי האדם, ועל כן פענוח CT ראש חייב להתבצע ברמה הגבוהה ביותר האפשרית וע"י רדיולוג מומחה בלבד ובעל ניסיון נרחב בפענוח בדיקות CT שכאלה - כל טעות בפענוח, ואפילו של ניואנסים דקיקים, עלולה להוביל לאבחון שגוי ועל כן לאי מיצוי התועלת שב-CT ואף לנזק של ממש לאדם.

Posted in מאמרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *