לפרש בדיקת CT ריאות עם או בלי חומר ניגוד

CT ריאות – בדיקה שמוצגת לעתים גם בשם CT חזה, שכן הריאות הן למעשה חלק מבית החזה – ניתן לבצע בשתי דרכים: עם חומר ניגוד או בלי חומר ניגוד. הבחירה בין שתי האפשרויות מתבצעת על סמך המטרה הספציפית של כל בדיקה וכן בהתאם למאפיינים האישיים של הנבדקים. ישנם גם הבדלים מבחינת פענוח ממצאי מכשיר ה-CT בין המקרים שבהם נעשה שימוש בחומר ניגוד לבין המקרים שבהם הבדיקה בוצעה ללא חומר זה – בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות השיקולים לשימוש בחומר ניגוד, מתי הוא חיוני ומתי מומלץ לוותר עליו, אודות הפענוח בכל מצב ודגשים חשובים נוספים לקראת מעבר הבדיקה.

מהו תפקידו של חומר הניגוד בבדיקת CT ריאות?

מטרת השימוש בחומר ניגוד במסגרת בדיקת CT ריאות היא להפוך את התמונות שמספק המכשיר המשוכלל לברורות יותר ובכך להקל על הפענוח של הממצאים ולצמצם את הסיכון לשגיאות מסוגים שונים. חומר הניגוד שבו משתמשים בבדיקות סי.טי. לרבות CT ריאות הוא על בסיס יוד. הדרך שבה נלקח החומר היא שתייה (של כמות גדולה מאוד של מים מהולים בחומר – בדרך כלל 2 ליטר שנלגמים בהדרגה לאורך זמן) או בזריקה. בכל מקרה החומר מגיע לדם של הנבדקים, ולכן הם נראים היטב בתוצאות וכך קל יותר לזהות גם את האיברים והרקמות באזור המצולם וכל חריגה מהמבנה התקין שיש בהם.

מתי חשוב במיוחד לבצע CT ריאות עם חומר ניגוד?

בדיקות CT ריאות מבוצעות במגוון רחב מאוד של מצבים רפואיים. ביניהם: למטרת אבחון מוקדם של סרטן ריאות (עבור מי שנמצא בקבוצת סיכון ללקות במחלה שמהווה את אחד מגורמי התמותה העיקריים, ובפרט מעשנים כבדים), כשעקב חבלה או פציעה ישנו חשש לנזק לריאות (ו/או לצלעות ולאיברים נוספים בבית החזה), כשישנו צורך להעריך את מצבם של עורקי הריאות (במקרים של חשד לתסחיף ריאתי, כלומר קריש דם שעלול לחדור אל הריאות ובמצבים מסוימים אף להוביל למוות), במסגרת תכנון ניתוח באזור זה של הגוף, כשצילום חזה לא מספק ממצאים מפורטים מספיק כדי להבין מאין נובעים תסמינים כגון כאבים בחזה, שיעול או קוצר נשימה, ועוד.

השיקול העיקרי בהחלטה האם לבצע את ה-CT עם נוכחות של חומר ניגוד הוא כאמור מטרת הבדיקה. כך למשל אם מטרת הבדיקה היא אבחון מצבם של כלי הדם באזור, תמיד יועדף CT ריאות עם חומר ניגוד. לעומת זאת נבדקים שמגיעים למכון CT כדי לבצע אבחון מוקדם של סרטן הריאות (גילוי מוקדם של המחלה משפר במידה דרמטית את ההתמודדות איתה ואת הסיכוי לגבור עליה!) לא זקוקים בדרך כלל לחומר הניגוד.

בכל מקרה, ההחלטה היא של צוות המכון, ושיקול משמעותי נוסף הוא המצב הבריאותי של הנבדק או הנבדקת הספציפיים.

באילו מקרים מומלץ לא להשתמש בחומר הניגוד?

כאמור קל יותר לפענח CT ריאות עם חומר ניגוד אבל מצד שני חשוב לדעת שבמקרים מסוימים השימוש בו הוא בעייתי ואף מסוכן. קבוצה אחת שעבורה לא מומלץ בדרך כלל להשתמש בחומר הניגוד הוא בעלי אלרגיה ליוד – תגובה אלרגית לחומר זה עלולה להיות קשה ואף מסכנת חיים!

עוד קבוצה שעבורה נדרש שיקול דעת מעמיק במיוחד לגבי השימוש בחומר הניגוד במסגרת בדיקת ה-CT היא אנשים שתפקוד הכליות שלהם אינו מיטבי. הסיבה לכך היא שחומר הניגוד הינו נפרוטוקסי (מזיק לכליות) ואם מלכתחילה איבר רגיש ורב חשיבות זה סובל מהפרעה כלשהי לתפקוד התקין, חובה לתת על כך את הדעת כדי לא לסכן את הנבדקים. בהתאם נדרש מעקב צמוד אחרי מדדים שמספקים אינדיקציה לגבי תפקוד הכליות (קריאטינין, אוריאה) והתייחסות מקצועית גם לטיפולים תרופתיים רלוונטיים.

פענוח בדיקות CT עם ובלי חומר ניגוד

במקרים שבהם לא ניתן לתת לנבדקים את חומר הניגוד למרות שיש בכך צורך, עקב רגישות ליוד או בשל מחלת כליות, ניצב בפני הרדיולוגים שמופקדים על פענוח הממצאים של מכשיר ה-CT אתגר מורכב שמחייב ניסיון רב והקדשת מקסימום תשומת לב לכל ניואנס בצילומים. כדאי לדעת שבמקביל לפענוח שמתבצע במכון ה-CT ישנה גם האופציה של פענוח פרטי – על-ידי נוירורדיולוגית בכירה ומנוסה מאוד, שבאופן טבעי מוטל עליה עומס מופחת בהשוואה לעומס השגרתי במכון CT, ועל כן הסיכוי לטעות הוא הרבה יותר קטן ולמעשה אפסי. גם בבדיקות CT ריאות אחרות ניתן להיעזר בשירות, כך שכשתגיעו לרופא הריאות עם תוצאות הפענוח, הוא יקבל לידיו את כל הממצאים הרלוונטיים לאבחון, ויוכל לדעת בוודאות מה מצבכם.

Posted in מאמרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *