בדיקת MRI - דוקטור סיגל טל

לפני החלטה גורלית – מתי כדאי לפנות לקבלת חוות דעת שניה לMRI או CT

גם CT וגם MRI הם מכשירים משוכללים להפליא. גם ה-CT וגם ה-MRI כבר הצילו את חייהם של אינספור בני אדם בעשרות השנים שהרפואה משתמשת בהם לאבחון מצבים מורכבים ורגישים. אבל גם בבדיקת CT וגם בבדיקת MRI עלולות להתרחש טעויות.

מקור הטעויות הוא פענוח לקוי של הממצאים שמספק המכשיר. ישנם מומחים בתחום הבריאות שמעריכים כי כ-10% מהפענוחים שגויים, וישנן אף הערכות חמורות יותר, כלומר כאלה שלפיהן אחת מכל 4-5 בדיקות CT או MRI מובילה להמלצה לא נכונה למטופלים.

חשוב לזכור שבדיקות CT (ראשי תיבות של Computed Tomography – טומוגרפיה ממוחשבת) ובדיקות MRI (ראשי תיבות של Magnetic Resonance Imaging – דימות בתהודה מגנטית) מתבצעות במצבים רפואיים מורכבים, כך שהמלצה שגויה שמבוססת על אבחון לא תקין עלולה לגרום לנזק חמור מאוד, במקרים רבים בלתי הפיך.

ישנם שני סוגי טעויות: פספוס של מחלה קשה ועל כן היעדר טיפול בה, ואיתור בעיה קשה שלא באמת קיימת ועל כן טיפול קשה עם תופעות לוואי והשלכות משמעותיות שלא לצורך. כך לדוגמה עלול להיווצר מצב שבו אישה תקבל תשובה לאחר CT או MRI שהגידול שנמצא אצלה שפיר כך שאין מקום לדאגה, היא כמובן תנשום לרווחה ותשמח – אבל כעבור שנה, כשתסבול מכאבים קשים, תעבור עוד בדיקת MRI או CT ואז יתברר שהגידול היה ממאיר ובזמן שחלף מאז הטעות באבחון הוא שלח גרורות וסיכויי ההצלחה של הטיפול פחתו במידה ניכרת. מצד שני נסו לדמיין אישה שעוברת כריתת שדיים מלאה עקב אבחון לקוי, ובסופו של דבר מגלה כי הכריתה הייתה מיותרת.

המסקנה המתבקשת: ישנם מצבים שבהם חוות דעת נוספת CT או MRI עשויה למנוע סבל רב ואפילו להציל חיים!

הסיבות העיקריות לטעויות באבחון CT או MRI

באופן מעט מפתיע, המודעות לחשיבות של אבחון נוסף MRI או CT נמוכה למדי, וזאת למרות שכאמור שיעור הטעויות של האבחון הראשון גבוה למדי, ועל אף ההשלכות החמורות של כל טעות שכזו. רוב הציבור סומך על בתי החולים ועל המכונים שבהם מתבצעות הבדיקות המתקדמות, ובהקשר זה יש להדגיש שאכן עובדים בהם רדיולוגים מקצועיים שעברו הכשרה מקיפה – אבל לעתים העומס הרב בעבודה מוביל לפספוסים, במקרים אחרים מתרחשות טעויות אנוש בלתי נמנעות וישנם גם מצבים מורכבים במיוחד שרק רדיולוגים מנוסים מאוד שעברו הכשרות מעמיקות ייחודיות יצליחו לזהות.

בעולם אידיאלי במקרים רגישים במיוחד חוות דעת שניה CT או MRI הייתה חלק מהפרוטוקול הבסיסי בכל בית חולים או מכון דימות – אולם המציאות כידוע שונה, ולכן, בכל מצב שבו לתוצאות הבדיקה יש חשיבות רבה, ובפרט לפני ניתוחים קשים או טיפולים מורכבים ובמצבים שבהם אי זיהוי בעיה וכל איחור בטיפול עלול לעלות לכם ביוקר, כדאי מאוד לפנות לקבלת חוות דעת שנייה MRI או CT.

ממי כדאי לקבל חוות דעת שנייה MRI או CT?

כשמחליטים לבצע בדיקה נוספת MRI או CT, כלומר להגיש את ממצאי המכשיר לבחינה מדוקדקת של רדיולוג/ית נוספ/ת (אין צורך כמובן לעבור שוב את הבדיקה עצמה), חשוב לבחור נכון בידי מי מפקידים את הפענוח השני.

ד”ר סיגל טל מציעה שירות אבחון נוסף CT או MRI. כמנהלת מערך ה-MRI ב”אסף הרופא”, כמי שרכשה ניסיון נרחב במיוחד בשלל תפקידים בתחום הרדיולוגיה האבחנתית, כמי שסיימה את לימודי הרפואה בהצטיינות ולאחר מכן עברה התמחויות רבות גם בארץ וגם בחו”ל (בביה”ח NYU בניו יורק) – אמונה ד”ר טל על פענוח ממצאים של אמצעי הדימות המתקדמים, ויכולה להבטיח (וכמובן גם לקיים) תשומת לב מלאה לכל פרט ופרט בכל בדיקה ובדיקה, זיהוי ניואנסים דקים שרדיולוגים פחות מנוסים עלולים לפספס – ובעיקר את כל המידע הנחוץ לרופא שמטפל בכם לפני ההחלטה הגורלית ביותר בחייכם.

Posted in כללי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *