בחלל הבטן נמצאים כידוע איברים חיוניים רבים: הכבד, המעיים, הכליות, הלבלב, הטחול ועוד – ובהתאם CT בטן הינה אחת מבדיקות הדימות הנפוצות ביותר.
בדיקת סי.טי בטן מומלצת בכל מקרה שבו נדרש בירור מעמיק ויסודי לגבי מצבו של אחד מהאיברים הנ"ל. הסיבה לכך היא שמכשירי ה-CT מספקים תמונה תלת ממדית מפורטת ומדויקת מאוד, ובתוספת פענוח מקצועי, הרופא המטפל מקבל את כל האינפורמציה החיונית לו לצורך הדיאגנוזה, וקביעת תוכנית טיפול במקרה שאכן ישנה בעיה כלשהי.
המקרים העיקריים שבהם מומלצת בדיקת CT בטן:
* לאחר חבלה שעלולה הייתה לגרום לטראומה פנימית באזור הבטן
* כשישנו חשד לחסימת מעיים (מצב מסוכן שמחייב תגובה מהירה)
* כשישנו חשד להיווצרות אבנים בכליות או בדרכי המרה
* כשקיים חשש להתפתחות גידול סרטני בלבלב, במעי, בכבד או בכליות. גם אצל מי שכבר אובחן כחולה סרטן מתבצעת במקרים רבים בדיקת CT וזאת כדי לבחון השפעת טיפולים וכדי לדעת בדיוק מה המצב מבחינת גודל הגרורות ופיזורן)
* דלקת בחלל הבטן – דלקת תוספתן (אפנדיציט), דלקת לבלב, שחמת הכבד ודלקת במעי (גסטרואנטריטיס)
* זיהום בחלל הבטן
* לקראת ניתוח יזום, כדי לאפשר לרופא המנתח לתכנן את ההליך
כיצד מתבצעת הבדיקה?
CT בטן מתבצע על-מנת לבחון את מצבן של הרקמות הרכות בחלל הבטן. כדי שהתוצאות תהיינה ברורות כך שהסיכוי לפענוח שגוי יהיה נמוך במיוחד, יש להשתמש בחומר ניגוד ייעודי שמבוסס על יוד. ברוב המקרים החומר נמהל במים ונלגם בהדרגה במשך עד שעתיים. בדיקת ה-CT עצמה נמשכת כ-30 דקות ולפעמים אף פחות, בהתאם לאיזור הספציפי אותו רוצים לצלם במכשיר, והחזרה לשגרה הינה כמעט מידית (חשוב לשתות מים, והרבה, כדי לשטוף מהגוף את חומר הניגוד).