בדיקת MRI היא הדרך הטובה ביותר לאבחן במדויק מצבים רפואיים מורכבים. בנוסף נחשב אמצעי דימות זה לבטוח ביותר. בהתאם אין פלא שכחלק ממעקב אחרי הריון, ובפרט כשישנו חשד לבעיה כלשהי, מומלצת בדיקה זו. כאן תמצאו מידע מפורט על האופן שבו מתבצעת ה-MRI, המקרים שבהם היא נערכת במהלך הריון וההשפעות האפשריות שלה על האישה ההרה ועל העובר.
מהי בדיקת MRI?
MRI הוא ראשי תיבות של הביטוי Magnetic Resonance Imaging, ובעברית: דימות בתהודה מגנטית. הנבדקת מוכנסת אל שדה מגנטי עוצמתי (אבל בטוח לחלוטין!) ושם משוגרים אליה ו/או אל העובר גלי רדיו. השילוב בין השדה המגנטי וגלי הרדיו מוביל לתזוזה של יוני המימן (שהם חלק ממולקולות מים בגופנו). תזוזה זו, וכן החזרה למקום שבו היו היונים מלכתחילה לאחר שמופסק שידור גלי הרדיו, מתועדות. השלב הבא הוא פענוח הממצאים והתוצאה המתקבלת היא תמונה מפורטת ומדויקת של רקמות ושל איברים פנימיים.
באילו מקרים מומלצת בדיקת MRI בזמן הריון?
ישנם שני סוגי מצבים שבהם מומלצת MRI בהריון: כשישנו חשד להתפתחות לא תקינה של העובר או כשרוצים לוודא מהו מצבה הרפואי של האישה ההרה.
במסגרת כל הריון כמעט נערכות בדיקות מעקב שגרתיות. אם צילום אולטרסאונד גורם לרופא שעוקב אחרי התפתחות העובר לחשוד שמא ישנם מומים מסוימים או פגיעה מוחית כלשהי בעובר, בדרך כלל ההמלצה תהיה לעבור בדיקת דימות מתקדמת יותר כדי להבין מהו המצב. מכשירי MRI מצטיינים בהדגמת הנעשה במוח העובר, שמטבע הדברים הוא איבר זעיר אבל מורכב להפליא. בפרט מזוהה באמצעות בדיקת MRI בזמן הריון הפרעות בחומר האפור, גידולים, זיהומים ודימומים. גם חריגות קטנות מודגמות היטב על-ידי ה-MRI (כשכמובן חשובה גם איכות הפענוח), כך שההורים יוכלו לקבל את כל ההחלטות הנדרשות על סמך תמונת המצב המפורטת ביותר האפשרית.
MRI בהריון עקב חשש לבריאותה של האם מתבצע במקרים של חשש לפגיעה בכלי דם (דלף, חסימה, מפרצת), חשד למחלה שקשורה לאחד האיברים הפנימיים בחלל הבטן (כבד, לבלב, כליות, מעיים), חשד לגידול סרטני, בעיה שקשורה לרקמות במוח ועוד. בהקשר זה חשוב להדגיש שבניגוד ל-CT שמחייבת חשיפה לקרינה שעלולה להיות מסוכנת לעובר, בדיקות MRI הן בטוחות לגמרי גם לנשים הרות.
השפעות MRI במהלך הריון על האם והעובר
MRI בהריון הינה כאמור בדיקה בטוחה לחלוטין. השפעות השדה המגנטי על האישה ההרה ועל העובר נבחנו בקפידה במחקרים רבים, והמסקנה החד משמעית היא שהבדיקה עצמה אינה מזיקה. מי שכן עלול לסכן את העובר הוא חומר בשם גדוליניום שלעתים נעשה בו שימוש במסגרת בדיקות MRI.
מטרת הגדוליניום היא להקל על הפענוח. מאחר שאף אמא לא רוצה לסכן את העובר שלא לצורך מומלץ לוותר על חומר ניגוד זה. במקרים מורכבים או כשיש ספקות לגבי תוצאות הפענוח ואמינותן, ניתן לבקש חוות דעת נוספת מנוירורדיולוג בכיר ובעל ניסיון עשיר בפענוח תוצאות MRI לעוברים ולנשים הרות. שירות זה מספק תשובות מפורטות תוך 24 שעות ובנוסף תקבלו מאיש המקצוע עתיר הניסיון הסברים מפורטים לגבי הממצאים, כך שתוכלו לדעת בדיוק מהו מצב העובר ומהו מצב האם.