בדיקת CT הינה אחת מבדיקות ההדמיה המשוכללות ביותר הקיימות כיום. מכשיר הסי.טי (השם הוא ראשי תיבות באנגלית של "טומוגרפיה ממוחשבת") מייצר אוסף צילומי רנטגן, מזוויות שונות, כך שניתן לשלב את כל הצילומים לכדי תמונה תלת-ממדית של פנים הגוף. הממצאים המפורטים של בדיקה מתקדמת זו מאפשרים אבחון מדויק לחלוטין במצבים רפואיים מורכבים וקבלת החלטות מיטבית. חשוב לציין כי מרכיב משמעותי באבחון ובטיפול על בסיס CT הוא פענוח מקצועי של הצילומים שמפיק המכשיר.
הסוגים השונים של בדיקות CT
בהתאם למצב הרפואי של המטופל/ת ולאיברים שרוצים לבדוק, נקבע סוג הבדיקה הספציפית. האפשרויות הנפוצות הן CT בטן (כדי לברר את מצבם של איברים בחלל הבטן כגון המעיים, הלבלב או הכבד), CT ראש (למשל כשישנה חבלה בגולגולת ורוצים לדעת האם נגרם נזק למוח), CT עמוד שדרה (במקרים של כאבי גב עזים או כרוניים), CT חזה ו-CT דרכי שתן.
אורך הבדיקה במרבית המקרים הוא בין 10 דקות לחצי שעה, בהתאם להיקף המידע הנדרש לרופא המטפל. ניתן לחזור לשגרה מלאה מיד בתום הבדיקה, אלא אם כן המטופל קיבל זריקת טשטוש כדי לעבור אותה (עקב חשש משהייה במקום סגור).
מה עוד חשוב לדעת על בדיקת CT?
בדיקות CT לא כרוכות בכאב, אם כי תיתכן אי נוחות מסוימת עקב הצורך לשכב ללא תנועה בתוך המכשיר (גם אם לפרק זמן קצר יחסית). בחלק מהמקרים נעשה שימוש בחומר ניגוד כדי להפוך את הממצאים לברורים יותר – חומר הניגוד ניתן בשתייה או בהזרקה. כמו כן יש לציין כי מכשירי סי.טי פולטים קרינה – בדגמים החדישים רמתה נמוכה, ובכל מקרה יש לשקול כמובן לא רק את הסיכון שבחשיפה לאותה קרינה אלא גם את היתרונות הרבים של הבדיקה המדויקת.