MRI ילדים

במצבים רפואיים מורכבים אצל ילדים שמחייבים אבחון של איברים פנימיים ההתוויה המומלצת היא בדיקת MRI.

מהי בדיקת MRI?

בתוך מכשיר ה-MRI שורר שדה מגנטי חזק מאוד. הנבדקים נכנסים אליו כשהם שוכבים על מיטה והטכנאי שמבצע את הבדיקה משגרים גלי רדיו אל האיברים שאותם רוצים לבחון. האינטראקציה בין השדה המגנטי, גלי הרדיו ומולקולות המים שבאיבר הנבדק מייצרת תמונה תלת ממדית של פנים הגוף.  על-מנת שהממצאים יהיו מדויקים חובה לשכב ללא תזוזה לאורך כל הבדיקה. ילדים קטנים שמתקשים להימנע מתנועה במשך 30-45 דקות (הזמן שאורכת בדיקת MRI בממוצע) עוברים את הבדיקה תחת הרדמה.

היתרונות של MRI לילדים

בדיקות MRI מתאפיינות ביתרונות רבים, חלקם משמעותיים במיוחד לילדים:

* רמת דיוק גבוהה במיוחד – אצל ילדים המבנים האנטומיים והנוירולוגיים המורכבים קטנים, וחשוב לא לפספס אף ניואנס.

* בלי קרינה – החלופה העיקרית ל-MRI היא בדיקת CT, שמעורבת בה קרינה מייננת. קרינה כזו עלולה להיות מסוכנת, ובעיקר לילדים שהגוף שלהם רגיש מאוד.

* אופטימלית לדימות של המוח, מערכת העצבים ומערכת השלד – בדיקת MRI מאפשרת אבחון של מצבים רפואיים מורכבים הקשורים למוח ולמערכת העצבים שאף בדיקה אחרת לא יכולה לספק.

באילו מקרים מומלצת בדיקת MRI לילד או ילדה?

המצבים הרפואיים העיקריים שבהם מומלצת בדיקת MRI לילדים הם פגיעה בגדילה בשל בעיות הורמונליות, טרשת נפוצה (מחלה נדירה בקרב ילדים אולם אם היא פורצת יש חשיבות קריטית לאבחון מהיר, מקיף ומדויק!), אפילפסיה, מום בכלי דם במוח כתוצאה מפגם גנטי, פגיעות בעמוד השדרה או חוט השדרה, הפרעות בשמיעה (עקב פגם מבני או בשל מחלה זיהומית), פגיעה בארובות העיניים ועוד.

מה עוד חשוב לדעת על MRI ילדים?

לקראת כל בדיקת MRI בילד או ילדה מקבלים ההורים הנחיות מפורטות מהמכון בו מתבצעת הבדיקה. עבור ילדים קטנים יחסית (עד סביבות גיל 7 בדרך כלל) ההמלצה היא לעבור את ה-MRI בהרדמה. כשהנבדקים הם ילדים גדולים יותר אחד ההורים יכול להיכנס איתם לחדר שבו נמצא המכשיר ולתקשר איתם לאורך הבדיקה. בכל מקרה ישנו גם קשר בין הנבדקים לבין הטכנאי שמפעיל את ה-MRI.

גדוליניום

כדי להבטיח תוצאות ברורות ונוחות לפענוח לפעמים משתמשים בחומר ניגוד שנקרא גדוליניום. חומר זה לא מסוכן לילדים.

תופעות לוואי

לאחר בדיקת MRI לילד או לילדה לא אמורות להיות תופעות לוואי. לעתים חומר הניגוד גורם לתחושת בחילה שאמורה להיות יחסית קלה. בכל מקרה חריג יש לפנות מידית לצוות המכון.

חזרה לשגרה

אם הבדיקה בוצעה ללא הרדמה, החזרה לשגרה מידית. אם נדרשה הרדמה, ישהו הילדים בחדר התאוששות עד שהצוות יוודא שהם חזרו לעצמם לגמרי.

צום

לקראת MRI תחת הרדמה יש צורך בצום: תינוק עד גיל שנה שניזון מהנקה בלבד או מתמ"ל – צום של 4 שעות, בכל שאר המקרים – צום של 6 שעות. ילדים בני שנה ומעלה יכולים לשתות תה או מים עד שעתיים לפני הכניסה למכשיר.

פענוח

חשיבות מיוחדת יש לפענוח של הממצאים שהפיק המכשיר. במצבים רפואיים מורכבים מומלץ לבקש חוות דעת נוספת מנוירורדיולוג/ית מנוסה במיוחד – כדי להסיר כל ספק ולהבטיח במלוא מאת האחוזים שהפענוח סיפק לרופא המטפל את כל המידע הדרוש לצורך אבחון מדויק לחלוטין.

Posted in מאמרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *