MRI ילדים
לבדיקת MRI יתרונות רבים, ובפרט היא אמצעי הדימות המומלץ כשמדובר בילדים.
MRI – בדיקה ללא קרינה
יתרון חשוב אחד שהופך את ה-MRI לבדיקה המומלצת עבור ילדים, כשישנו חשד למחלה או מצב רפואי המחייב תמונת מצב עדכנית ומפורטת של הנעשה בתוך הגוף הצעיר ולעתים גם הזעיר, הוא שבבדיקת MRI לא מעורבת קרינה.
באופן טבעי גם למבוגרים רצוי לצמצם ככל האפשר את החשיפה לקרינה מייננת, אולם כשמדובר בגוף קטן גם רמות קרינה נמוכות עלולות להיות מסוכנות, ועל כן חשוב במיוחד למנוע מהם חשיפה לכך – בדיקת MRI מתבצעת כאמור ללא כל קרינה מייננת, ועל כן היא הבטוחה ביותר עבור הילדים (מה גם שלעתים יש לעבור סדרת בדיקות ולא אחת בודדת).
הדיוק המקסימלי של בדיקת MRI
יתרון משמעותי נוסף של MRI ילדים הוא הדיוק המקסימלי שמעניק המכשיר החדשני.
כמובן שגם יתרון זה אינו מוגבל לילדים בלבד, אולם חשוב לזכור שאצל הנבדקים הרכים בשנים המבנים האנטומיים אותם בוחנים הם קטנים מטבעם, ועל כן לרמת הדיוק הגבוהה ישנה חשיבות רבה במיוחד.
בפרט כך הדבר כשמדובר ב-MRI מוח, עמוד שדרה, חוט שדרה וצוואר – במקרים אלה המבנים האנטומיים הנבדקים הם לא רק קטנים אלא גם מורכבים, ועל כן, כדי לא לפספס אף ניואנס שיכול להיות קריטי, ההתוויה ההכרחית היא בדיקת MRI.
באילו מקרים מומלצת במיוחד בדיקת MRI לילדים?
גם במקרים אחרים ההמלצה עבור ילדים הינה בדיקת MRI.
בין השאר מדובר ב:
* ליקויי גדילה עקב בעיה הורמונלית
* פגיעות מולדות בכלי דם במוח
* הפרעות התפתחותיות (אוטיזם, פיגור ועוד)
* אפילפסיה
* פגיעה בשמיעה עקב פגם מבני או מחלות זיהומיות
* מצבים רפואיים הנקראים "מחלות חומר לבן" (למשל טרשת נפוצה)
חשוב להדגיש כי בחלק מהמקרים בדיקת CT עשויה לצאת תקינה גם אם ישנה בעיה, ועל כן ההמלצה החד משמעית היא לעבור בדיקת MRI.
עוד כדאי לדעת כי במסגרת MRI ילדים משתמשים בפרוטוקולים ייחודיים ובטכניקות חדשניות אשר פותחו בשנים האחרונות, וזאת על מנת להבטיח דיוק מרבי.
המכשירים החדשים המשמשים ל-MRI ילדים
השהות בתוך מכשיר ה-MRI אינה קלה, לא למבוגרים ובוודאי שלא לילדים.
יחד עם זאת חשוב לציין כי כיום ישנם מכשירים חדישים, רחבים יותר (70 ס"מ ולא 60) ובנויים כך שגם נבדקים צעירים (או כאלה החוששים מחללים סגורים) יחושו בהם בנוח.
בזכות פיתוח מכשירים אלה לעתים כלל אין צורך בביצוע ה-MRI תחת הרדמה (אם כי ילדים עד גיל 7-8 לרוב יעברו את הבדיקה כן בהרדמה, שכן קשה להם להימנע מתזוזה לאורך זמן, ותזוזה פוגמת באיכות התוצאות).
בכל מקרה הורה מלווה יכול להיכנס לחדר שבו נמצא המכשיר ולסייע בהרגעת הילד, ויש להדגיש כי בדיקת MRI אינה כרוכה בכאב.
חשיבותו של פענוח MRI כשמדובר בילדים
הרופא המטפל בילד זקוק לתמונת למצב מפורטת ומדויקת ככל האפשר, על מנת להגיע לאבחון הנכון ובמידת הצורך לטיפול המתאים ביותר עבורו. לשם כך אין די במעבר בדיקת MRI אלא גם בפענוח איכותי במיוחד – כאמור המבנים האנטומיים הנבחנים הם קטנים ומורכבים, ורק רדיולוג מנוסה במיוחד אשר התמחה בפענוח ממצאי MRI ילדים יספק לרופא המטפל את המידע שלו הוא זקוק. בפרט מומלצת האופציה של MRI פרטי אשר מבטיחה פענוח מהיר ואיכותי כשמדובר במצבים רפואיים רגישים במיוחד.
מידע נוסף אודות דימות תהודה מגנטית